02.03.2005 - Yeni Çağ

Diriliş Çağrısı

KAZAK, KIRGIZ VE ÖZBEK Türk dünyasını heyecanladıran ses Kazakistan''dan geldi.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, AB''ye benzer "ortak pazar" müjdesini, "Ulusa Hitap" konuşmasında verdi.

Nazarbayev, Orta Asya tarihinde daha önce hiç görülmeyen birliğini adını "Orta Asya Devletler Birliği" koydu.

Bu modele göre Kazakistan, Kırgızıstan ve Özbekistan güçbirliği yapacak.

ŞARTLAR MECBURİ KILDI Nazarbayev''in çağrısını değerlendiren Kazakistan Dışişleri Bakanı Tokayev, şöyle dedi: "Orta Asya''da nükleer silahlanmanın yoğunlaşması, su ve terör gibi önemli meselelere ve tehditlere karşı etkili mücadele ancak ekonomik ve siyasi temelde ortak işbirliğiyle sağlanabilir. Orta Asya ülkelerinin birleşmesini şartlar mecburi kılıyor."

"Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov''un ortak pazar kurma teklifini hayata geçirmek için bu karara varıldı.

Cumhurbaşkanımızın söz konusu önemli insiyatifi, ortak tehdit ve sorunları beraberinde getiren globalleşme şartlarında etkili bölgesel işbirliği ve karşılıklı hareket etmenin sağlanmasına yönelik samimi arzusundan kaynaklanmaktadır.

nükleer silahlanmanın yoğunlaşması, su problemleri gibi önemli meselelerdir.

Böyle meseleler ve tehditlere karşı etkili mücadele, ancak ekonomik ve siyasi temelde ortak işbirliğiyle sağlanabilir.

Orta Asya ülkelerinin birleşmesini şartlar mecburi kılıyor...

Bu süreçte AB''nin kurulması ile ilgili belgeleri teşkil eden prensiplerden de istifade edilecektir" dedi.