20.02.2005 - Yeni Şafak

Iraklılar Osmanlı'yı arıyor

Iraklı akademisyen İsam er-Ravi, Türkiye'nin Irak'ta sadece Türkmenleri değil, Arap, Kürt, Sünni, Şii ayırdetmeden tüm Irak halkını kucaklaması gerektiğini belirterek, "Irak halkı Osmanlıyı arıyor. Bu misyonu sürdürün" dedi.

Irak Öğretim Görevlileri Birliği ve Ulemalar Birliği Temsilcisi olarak Türkiye'ye gelen akademisyen İsam El Ravi, işgal altındaki Irak'ta yaşanan gelişmeleri Yeni Şafak'a anlattı. "Türkiye sadece Türkmenlere değil, Arap, Kürt, Sünni, Şii ayırt etmeden tüm Irak halkına sahip çıkmalıdır" diyen Ravi, Irak halkının Osmanlıya hasret olduğunu ve bu misyonun sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Nisan 2003'te işgal başladığında Türkiye'de bulunan ve daha sonra ülkesine dönen Ravi, "Osmanlı tarihi üzerine çok kitap okudum. Türkiye'de bu konuda araştırmalarda bulundum. Fizik profesörü olmama rağmen Osmanlı tarihi üzerine dersler verdim" diye konuştu. Bir dönemler Baas Partisi tarafından kitaplara "Osmanlı Sömürgeciliği" ibaresi konulduğunu anlatan ve bunun neticesi olarak Iraklı gençlerin Osmanlıyı yanlış tanıdığını dile getiren Ravi, şunları söyledi: "Bugün halk yeniden bilinçlenince tarihlerinin nasıl çarpıtıldığını yakinen gördüler. Osmanlının tüm Irak halkını kucaklayıcı ve adaletli yönetimini arıyoruz. Anlayacağınız artık Irak'ta halk Osmanlıya hasret." Türkiye'nin de bugün sadece Türkmenlere değil, tüm Iraklılara kucak açması gerektiğini belirten Ravi, "Sünnilerden, Kürtlerden, Şiilerden bahsediliyor. Ancak bize Iraklı denilmiyor. Seçimleri de kullanarak Şii-Sünni çatışması çıkarmaya çalışıyorlar ancak Şii ve Sünni ulema bunun önlemini almış durumda" dedi.

"Petrol zenginiyiz, mazot bulamıyoruz"

Ravi, "Gün yok ki, üniversite hocaları, cami imamları, sivil halk öldürülmesin. Şii ve Sünni mescidler bombalanıyor. Tüm olayların arkasında sanki direnişçiler varmış gibi gösteriliyor, ancak ölenlerin çoğu sivil ve işgal karşıtı Iraklı" dedi. "Petrol zenginiyiz; ama halk soğuktan donuyor. İnsanlar mazot sobalarına koyacak mazot bulamıyor. 1 bidon mazot eskiden 10 sentti. Simdiyse 6 dolar" diyen Ravi, okullarda mum ışığıyla, gaz lambasıyla dersler yapıldığını anlattı.

'Seçim ABD ve İngiliz pasaportluların'

Seçimleri değerlendiren Ravi, "Kazananlar, Amerikan tankları ile gelenlerden başkası değildi. Bunlar hala İngiliz ve Amerikan pasaportu taşıyor. Seçimi bu yüzden boykot ettik. Sadece Sünniler değil, Şiiler, Kürtler, Türkmenler, Hristiyanlar da boykot ettiler" dedi. Ravi, bin 700 öğretim üyesi olan Öğretim Görevlileri Birliği'nin iki konuda mücadele verdiğini kaydederek şöyle dedi: "Biz binlerce yıllık bir kültüre sahibiz. Son kişiye kadar direnmeyi de biliriz. Bizim ABD, İngiliz halklarıyla bir sorunumuz yok. Yönetimleri işgali sürdürdükçe, düşmanlığı daha çok yayıyorlar. İkincisi ise işgalcilerin yanında savaşan, 100 bin silahlı adamı olan paramiliter gruplar var. Bunların dağıtılması gerek."

Saddam'la beraber ülkeyi yok ettiler

İşgal başladığında İstanbul'da olan Ravi, gittiğinde 10 bin yıllık, kökleri Sümerlere uzanan eserlerin kaçırıldığını parçalandığını gördüğünü dile getirdi. Ravi, şöyle konuştu: "Yağmalanan kütüphaneler, dünyanın en önemli kütüphanelerindendi. Burada, bin 200 yıllık el yazmaları vardı. Emevi, Abbasi, Osmanlı eserleri vardı. 6 bin yıllık tarihi bölgelerde, şimdi askeri tesisler var. Basra ve Musul üniversitelerini yaktılar Ancak Bağdat Üniversitesi'ne biz terketmediğimiz için dokunamadılar. Kültürel varlıkların yanı sıra, sicilleri, belgeleri de yaktılar. Ticaret bakanlığının, tapu kadastronun, arazilerin sicilleri tamamen yakıldı. Bir tek Petrol Bakanlığı'nın belgelerini korumaya aldılar."

RECEP YETER, İSTANBUL