21.03.2005 - Vakit Gazetesi

Osmanlı'yı arıyoruz

Tezkere kriziyle birlikte gerginleşen Ankara-Washington ilişkileri, Cumhurbaşkanı Sezer'in Şam'ı ziyaret edeceğini açıklamasından sonra tekrar alevlenmişti. ABD'nin tepkisine rağmen Suriye'ye gideceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Sezer'e bir destek de, Filistinli liderlerden geldi. Mısır'ın başkenti Kahire'de Mahmud Abbas başkanlığında yapılan Filistinli gruplar toplantısına katılan Hamas örgütünün sürgündeki lideri Halid Meşal ve Filistin Özgür ve Demokratik Cephe lideri Nayef Havatmi, Cumhurbaşkanı Sezer'in Suriye ziyaretini desteklediklerini belirterek, Türkiye'nin İsrail'in kötü emellerine ortak olmaması konusunda da uyardılar. Osmanlı zamanında Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın korunduğunu belirten Halid Meşal, aynı korunmayı Türkiye'den de beklediklerini belirterek, Türk halkına selamlarını gönderdi. Nayef Havatmi de Ortadoğu barışı için Türkiye'nin dörtlü zirveye ev sahipliği yapmasını istedi.

İSRAİL MÜSLÜMAN DÜNYASI İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE

Yıllarca terör devleti İsrail'in işgali altındaki Filistinlilere haklarının geri verilmesi ve Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesi için Türkiye'nin Siyonist yönetime yaptırım gücü uygulamasını isteyen Halid Meşal, ?Türkiye- İsrail ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise şöyle cevapladı:

"Bu Türkiye'nin iç siyasetidir, ama biz Türkiye ve diğer Arap ülkelerinin İsrail ile ilişki kurmasını istemiyoruz. İsrail, Türkiye ve Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkiler kuruyor. Bu İsrail'in dünyaya kendini güzel gösterme politikasıdır. Biz, İsrail'i Türkiye, Arap ve Müslüman dünyası içinde büyük bir tehlike olarak görüyoruz. İsrail'in siyaseti aldatıcı, zehirli ve öldürücüdür. Biz başkalarının siyasetine karışmak istemiyoruz, ama Hamas olarak, Arap ve Müslümanların bu kötü emellere alet olmalarını istemiyoruz. Tabii bunlardan birisi de Türkiye'dir."

Türkiye'nin Ortadoğu'da ?arabuluculık üstlenmesinin isteyen Halid Meşal, "Biz, Türk halkının önemini biliyoruz, ama Filistin-İsrail sorunu için gösterilen çabalar dikkatli ve tedbirli yapılmalı, çünkü İsrail için bunların hepsi yaptırım gücü getirmiyor. Filistin halkına zulüm edilmektedir. Yasal olmayan bir işgal söz konusudur. Kudüs'e, değerlerimize ve insanlarımıza bitmeyen bir düşmanlık vardır. Türkiye'den İsrail'e karşı bizim haklarımızı tanımaları için bir yaptırım gücü uygulamasını istiyoruz" dedi.

FİLİSTİN DAVASINA DESTEK VERİN

Türk hükümetinden çok şey beklediklerini belirten Meşal şunlara dikkati çekti:

"Türkiye'den temelde iki şey istiyoruz. Birincisi; maddi, siyasi ve diplomatik açıdan destek verilmesi ve Türkiye'nin siyasi toplantılarında Filistin davasının ele alınması. İkincisi; Türkiye'nin, İsrail Filistinlilerin haklarını tanıyana kadar, Siyonist baskı ve işgalinin kalkması için çalışmalarını devamlı olarak sürdürmesi. Sonra Türkiye'nin, Filistin meselesi için Avrupa ve ABD'deki toplantılarda bize destek çıkmasını istiyoruz. Çünkü, Türkiye ile Filistin arasında tarihi bir bağ vardır. Osmanlı zamanında Kudüs ve Mescid-i Aksa korunuyordu. Biz bunun varlığını tarih boyunca biliyoruz. Sonra burada Türkiye tarihinin vesayeti var dolayısıyla Türkiye'nin Filistin meselesinde hak ettiği yeri üstlenmesini gerekli görüyoruz. Tabii bu temennilerimizin Türkiye'nin aziz halkıyla gerçekleşeceğine inanıyoruz,"

SEZER'İN SURİYE GEZİSİNİ DESTEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Suriye ziyaretini olumlu bulduklarını belirten Halid Meşal, "Biz, Sayın Sezer'in ziyaretini destekliyoruz ve Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ilişkilerinin iyi yönde gelişmesini istiyoruz. Suriye ile Türkiye komşu iki ülkedir. ABD'nin karşı çıkması Türkiye için bir sorun teşkil etmemeli, çünkü bu bir içişlerine karışılma anlamına gelmektedir" yorumunda bulundu.

"TÜRKİYE DÖRTLÜ ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPSIN"

Filistin Özgür ve Demokratik Cephe lideri Nayef Havatmi de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Başbakan Erdoğan'ın öncülüğünde Filistin-İsrail arasındaki sorunun çözümü için bir girişimde bulunmasının önemli bir adım olacağını söyledi.

Türkiye'nin Ortadoğu barışında Filistin devletinin kuruluşu ve Filistin'in geleceğini belirlemede etkin rol alacağına inandıklarını söyleyen Havatmi, "Kardeşim Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Ortadoğu barış girişimi için hızlı davranması, Türkiye'nin başkanlığında, ABD'nin eşliğinde, Filistin-İsrail dörtlü zirvesine ev sahipliği yapması barışa katkı sağlayacaktır" dedi.