22.04.2005 - www.StarGazete.com

AB'ye nispet afrika birliği

Avrupa'nın Avrupa Birliği varsa, Afrika'nın da bir birliği olacak. Hedef, AB gibi uluslararası bir güç olmak. Ama BM ve AB'nin yardımlarından yararlanarak. Proje, Libya lideri Kaddafi'nin fikriydi ama olmamıştı. Şimdi Mısır'ın önderliğinde başlatıldı

MISIR'IN Şarm El-Şeyh kentinde yapılan Afrika'nın Gelişimi İçin Yeni İşbirliği Arayışları Konferansı'nın sonuç raporları tamamlandı. Konferansın sonuç raporları, Afrika'da kurulacak birlik için ilk adımların atıldığı ana kurguyu içeriyor. Libya lideri Kaddafi tarafından 2 yıl önce gündeme getirilen Afrika Birliği Projesi sonuçsuz kalmıştı. Şarm El-Şeyh'teki toplantının ardından, daha önce hayal gibi görülen Afrika Birliği'nin kuruluşu için ilk adımı atıldı.

• 26 ÜLKE OLUMLU BULDU

TOPLANTIYA katılan 26 ülke birliğe sıcak bakıyor. Afrika ülkelerinin hedefi, Avrupa Birliği ve NAFTA (Kuzey Amerika Ekonomi ve Gümrük Birliği) gibi uluslararası ekonomik, siyasi bir güç oluşturmak. İlk etapta BM, AB ve ABD'den destek almayı planlayan Afrika ülkeleri, daha sonra dün alınan kararları geliştirip yeni projeleri ele almayı planlıyor. Mısır Devlet Başkanı Mübarek ve Nijerya Devlet Başkanı Obasanjo'nun önderliğinde Afrika Birliği, dün alınan kararları uygulayacak.

• SÜREÇ 30 YIL OLABİLİR

ÜLKELER arasında komisyonlar kurularak, tarım alanında gelişmemiş Afrika ülkelerine Mısır ve Cezayir'in tecrübeleri aktarılacak. Sudan ve Etiyopya'nın iç problemlerinin çözülmesi için ABD, BM ve AB'nin yardımları sağlanacak. Bu projelerin gerçekleşmesinin ardından, yeni ekonomik işbirlikleri gündeme gelecek. Şimdilik uzak gibi görünen birlik, gelecekte bazı ülkeler gümrük birliği ve serbest dolaşım sağlamayı planlıyor. 30 yıl gibi çok uzun bir sürecin ardından Afrika Birliği'ne sıcak bakmayan ülkelerin de zamanla birliğin cazibesinden yararlanmak isteyip, katılım imkanları arayacağı umuluyor. Siyasi uzmanlara göre 'çok güzel ütopik bir proje...'