23.03.2005 - Zaman Gazetesi- Süleyman KURT

Kazakistan, Orta Asya Birliği için Türkiye'den destek bekliyor

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanjol Jankuliev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından ortaya atılan "Orta Asya Cumhuriyetleri Birliği" için Türkiye'den moral destek ve teknik yardım istedi.

Zaman'ı ziyaret eden Jankuliev, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan arasında bulunan "ebedi dostluk" anlaşmasının söz konusu birliğin temelini oluşturacağını belirtti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Bizim ekonomik çıkarlarımız, tarihî-kültürel köklerimiz, dilimiz, dinimiz, ekolojik sorunlarımız, dış tehditlerimiz ortaktır." sözleriyle, "ortak pazar ve ortak para birimi" teklifinde bulunmuştu.

Türkiye ile ülkesi arasında ticaretin her geçen gün arttığını aktaran Büyükelçi Jankuliev, birlik için Ankara'dan destek istedi. Jankuliev, "Türkiye'nin desteğini istiyoruz. Türkiye, şu anda somut olarak moral destek verebilir. Ortak zemin oluşturulması için bölgesel işbirlikleri konusunda tecrübeleri olan Türkiye teknik destekte bulunabilir. Türkiye'nin siyasi tecrübesinden yararlanmak istiyoruz." diye konuştu. Büyükelçi, Türkiye'nin desteğinin bu ülkelerle ilişkilerini de sağlamlaştıracağına dikkat çekti.