28.02.2005 - Ortadoğu Gazetesi

Türk birliği'nde ilk adım

Nazarbayev, geçtiğimiz hafta parlamentoda yaptığı "ulusa sesleniş" konuşmasında, zengin doğal kaynaklara sahip Orta Asya devletlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek aksi durumda büyük devletlerin tarihte olduğu gibi bu bölgeyi sömüreceginin altını çizmişti

Teklife olumlu tepki veren Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, birliğin kurulması konusunda Nazarbayev'in düşüncesine katıldığını duyurdu. Özbek lider, Nazarbayev'le yaptığı telefon konuşmasında ülkesinin Orta Asya Birliği'ni desteklediğini dile getirdi. Özbekistan Dışişleri Bakanı Eler Ganiyev de ülkesinin bu teklife açık olduğunu belirterek, birliktelik için öne sürülen proje detaylarının incelenmesi gerektiğini duyurdu. Kırgızistan Devlet Başkanı Askar Akayev de teklife destek vererek ileride böyle bir birliğin kurulabileceği mesajı verdi. Akayev, Nazarbayev'e gönderdiği mesajda "Kırgızistan, Orta Asya bölgesinde yapılacak birleşme tekliflerinin her zaman değişmez yandaşıdır." dedi.

Konuşmasinda Orta Asya ülkeleri arasindaki ortak noktalarin AB üyeleri arasindakinden fazla olduguna deginen Nazarbayev, şunlari söylemişi: "Orta Asya 15. yüzyılın sonuna kadar önemli ticaret merkezlerinden biri idi. İpekyolu'nun kapatılması ile Orta Asya geri kaldı. Bağımsızlık sonrası bölgemiz tekrar ekonomik olarak güçlenmeye başladı ve İpekyolu yeniden canlandı.

Bu, dünyanın önde gelen ülkelerinin nazarını buraya çevirdi. Şimdi önümüzde bazı seçenekler var. Bunlar; dünya ekonomisinin sonsuz hammadde üreticisi olmak, bir sonraki emperyal gücün gelmesini beklemek veya Orta Asya'da ciddi bir birlik oluşturmak. Ben son seçenegi tercih ediyorum.